Detajli, ki bodo poskrbeli, da bo vaše stanovanje prijetno - naslanjači z naslonjali

Od kod prihajajo wingback stoli? Hiter pogled v zgodovino teh priljubljenih kosov pohištva

Fotelji s svojim značilnim dizajnom, imajo za seboj dolgo zgodovino. Na sceni so se pojavili okoli leta 1600, žal pa ni ohranjeno ime razsvetljenega mizarja, ki je izdelal prvi fotelj. Priljubljenost naslanjačev je močno narasla šele konec dvajsetih let 19. stoletja. Njihov prvotni namen je bil zagotoviti udobno sedenje, ki naj bi zanesljivo zaščitilo zgornji del telesa pred udarci , pa tudi pred močno vročino velikih odprtih kaminov, ki so bili v tistih časih zelo priljubljeni. V 17. stoletju bivališča niso bila dobro izolirana in če niste želeli tvegati, da bi vam med dolgotrajnim sedenjem mišice otrdele zaradi prepiha, ste morali najti rešitev.

Toda na začetku njegova krila niso imela veliko skupnega z udobjem. Prvotno so bili narejeni iz lesa, trda, štrleča krila pa niso le ščitila pred udarci, ampak tudi poskrbela, da pred kaminom ne boste zaspali. Ko ti je v spanju padla glava in udarila ob trdo krilo, si se takoj zbudil. Vendar pa so ljudje izboljšali ta izum in stol napolnili, da je bil veliko bolj udoben in prijeten. Tako ni trajalo dolgo , da je na dan prišla oblazinjena različica wingback stola . Polnilo je bilo iz konjske žime, največkrat pa so bila ušesa pokrita z žametom in vezenino.

V 18. stoletju so se začeli razvijati različni slogi, z modeli z nizkim sedenjem Georgea Hepplewhiteja, pa tudi s fotelji s prevelikimi stranskimi krili in zvitimi nasloni za roke, ki jih je predstavil Chippendale. V Franciji so jih imenovali tudi Bergère à oreille, kar pomeni pastirica s ušesi. Kakor koli že, osnovne značilnosti foteljev so ohranjene.

Vir: Stockvault.net

Z začetkom industrializacije so se cene wingback stolov znižale, izdelovali so jih industrijsko in v univerzalnih velikostih, zato je udobje spet nekoliko trpelo, še posebej, če ste imeli netipično postavo. Če niste želeli žrtvovati udobja v poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju, ste lahko dali po meri izdelati fotelj pri mizarju, a to ni bilo najceneje.

V 21. stoletju wingback stoli ponovno prihajajo v ospredje, saj združujejo razumne cene z udobjem, pa tudi dizajn ne zaostaja.

Kako je danes videti wingback stol?

Danes je stol wingback še vedno edinstveno oblikovan kot njegovi predhodniki v preteklosti in je na voljo v številnih oblikah. Stol je zasnovan za dolgotrajno sedenje v maksimalnem udobju. Za to poskrbijo močno oblazinjeni hrbet, sedež in bočna krila. Najpogosteje je iz lesa, kovine ali plastike, prevleka pa je iz trpežnih materialov, ki niso nagnjeni k hitri obrabi, predvsem iz pravega ali umetnega usnja, blaga, pogosto hidrofobno obdelanega, ali vinila. Kar zadeva barvno zasnovo, lahko poleg nevtralnih odtenkov naletite na bolj ekstravagantne odtenke ali celo vzorčaste modele.

Vir: Unsplash.com

Da bi zagotovili popolno udobje, lahko kupite stol wingback z oporo za noge in si privoščite res udoben položaj.

Prednosti wingback foteljev, zaradi katerih se bodo vsi zaljubili vanje

Če ste navdušen bralec, boste nedvomno cenili udoben bralni stol , v katerem lahko pustite domišljiji prosto pot in se potopite v zgodbo. Enako velja za ljubitelje televizije ali popoldanske spance.

Tudi vi si lahko privoščite fotelj in se v njem sprostite brez skrbi za svoje zdravje. Zaradi premišljene konstrukcije so enostavne za uporabo in primerne za večurno sedenje. Vsi se zavedamo nevarnosti dolgotrajnega sedenja v neprimernem položaju, kjer trpijo vratna hrbtenica in glutealne mišice. Lahko se zanesete na naslonjač z naslonjalom, ki podpira te dele telesa in ne boste se zbudili omamljeni, če boste v njem nenačrtovano zadremali. Dandanes so wingback stoli običajno v celoti oblazinjeni, imajo masivne lesene noge in se ponašajo z dolgo življenjsko dobo. Zato se investicija vanje vsekakor splača, saj vam bodo omogočili nešteto trenutkov sprostitve in vam bodo dolgo lepšali prostor. Brezčasen dizajn jih naredi zares eleganten kos pohištva.

Za katere interierje je primeren wingback stol in kam ga postaviti?

Večkrat smo že omenili, da je bralni stol wingback zanimiv dizajnerski element in zelo praktičen okras za dnevno sobo, otroško sobo ali spalnico, ne bo pa ga na spregled niti v pisarni. Odlično je tudi, da se wingback stol prilega vsaki notranjosti, vendar morate izbrati dizajn, obliko in barvo, da ustvarite harmonijo z drugimi kosi pohištva in značajem prostora.

Oblazinjen krilni fotelj je najbolj primeren za klasične in rustikalno opremljene interierje z vintage ali retro pridihom. Seveda je pri tem zelo pomemben material, iz katerega je izdelana, pa tudi to, da izžareva udobje in udobje. Se bojite, da ta fotelj ne bi izgledal lepo v modernih interierjih? Če izberete čim bolj minimalističen dizajn in nevtralne barve, se zagotovo ne boste zafrknili. Če ste ustvarjalna duša in imate radi igrive interierje, lahko celo eksperimentirate in poskusite z bordo, gorčično rumeno ali drugimi kontrastnimi barvami, da pritegnete pozornost. Ali pa si upate uporabiti vzorce?

Vir: Unsplash.com

Fotelj s taburejem ali brez njega je vpadljiv dodatek notranjosti , zato morate dobro premisliti, kje bo najbolj izstopal. Odvisno tudi od tega, ali si upate igrati z barvami ali se odločite za bolj diskreten model. Če imate dovolj prostora, lahko dobite dva wingback stola - postavite ju enega nasproti drugega in ustvarite idealno tihožitje za intimne pogovore.

Enako pomembno je, kje želite stol uporabiti in za kaj naj bi se uporabljal. Do sedežne garniture, ki bo namenjena sprostitvi, so postavljene različne zahteve, če pa bo izpolnjevala še kakšno funkcijo, na primer, če potrebujete stol za hranjenje v otroški sobi, napredne funkcije, kot so tabure, možnost postavitve naslonjala ali guganje, vam bo prav prišlo.

Vir: Pixabay.com

Zadnji nasvet

Za interierje, uglašene v skandinavskem in boho slogu, se navadno odlično prilegajo stoli z naslonom v svetlih naravnih odtenkih z efektnim prešitim materialom. Kot dodatek, ki poenoti videz prostora, lahko uporabite okrasno blazino, ki jo postavite na stol. Če je vaš interier v glamuroznem stilu, bo krilni stol z okrasnimi robovi, zlatimi ali srebrnimi, resicami ali kristali, pravi za vas. Rustikalni prostori zahtevajo usnjeno zasnovo, podeželski stil omogoča uporabo vzorčaste prevleke s cvetličnim motivom, ki bo poudarila družinski značaj prostora. Pastelne barve so kot nalašč za retro stil.

Naš nasvet: skandinavski fotelj s temno sivim taburejem bo zaradi svoje nevtralne barve izstopal v večini interierjev, lahko pa ga dodelate s primernimi dodatki, kot so blazine, odeja itd.

Dobiš ga tukaj: https://www.delamart.si/stoli