Kako pravilno skrbeti za vašo preprogo

Skrb za preproge ni tako enostavna, kot se morda zdi. Vsaj tiste prave. Zagotovo vsi poznate to, da se nese preprogo ven, se jo obesi čez drog in udarja, udarja, udarja.  Za preproge je potrebno redno skrbeti, saj lahko sicer zaradi njihovih lastnosti postanejo polne prahu in pršic, kar pa zelo očitno vpliva na naše zdravje, še posebej, če ste eden izmed alergikov.

Še pomembnejša od same nege preprog je izbira prave preproge. Debelejše preproge s kratkimi vlakni so bolj trpežne in se redkeje poškodujejo kot fine, plišaste preproge z dolgimi vlakni. Prava izbira za hodnik ali predsobo bodo trpežne preproge s kratkimi vlakni, saj se bodo bolj verjetno poškodovale in umazale. Nasprotno so plišaste preproge odlična izbira za spalnico. Njihova fina lasna vlakna bodo nudila udobje vašim nogam, barvit dizajn pa bo popestril celotno sobo.

Vintage koberec Moderný koberec

Osnovna nega

Osnovna nega preprog mora vključevati ustrezno sesanje enkrat na teden. Če imate doma alergika, storite to dvakrat tedensko. Najbolje je, da uporabite sesalnik z močnim sesanjem, ki potegne umazanijo iz globine med vlaknim, dodaten bonus pa je, če ima sesalnik tudi filter za zadrževanje alergenov.

Prašenje preprog

Preproge ne smete brisati več kot enkrat ali dvakrat na leto. Vendar pozor, to ne pomeni, da jo morate vzeti ven, obesiti in pretepsti, razen če mislite ob tem izpustiti svojo dušo. Če imate veliko energije in potrebo po tem, da jo pokurite, raje kupite boksarsko vrečo, tecite ali telovadite. Takšno čiščenje preprog je najmanj nežno in bo preprogo hitro uničilo. Da ne govorimo o vaših pljučih, sveže opranih oknih vaših sosedov itd. Na ta način lahko čistite preproge samo tam, kjer vam ni vseeno, da poletijo. Najbolje je, da jih na ta način čistite pozimi, ko jih položite na sneg in jih nežno udarjate.

Vysávanie koberca Koberec v ružovej farbe

Sesanje preprog

Kot smo omenili v uvodu, je dovolj, da preprogo posesate enkrat ali dvakrat na teden. Posesate lahko tudi spodnjo stran preproge. Dovolj je, da to storite enkrat ali dvakrat na leto, da posesate celo umazanijo, ki je že pregloboko v preprogi, ali prah, ki je prišel pod njo. Vedno morate sesati v smeri "rasti" las, da jih ne polomite ali drugače upognete.

Za debele preproge ( puhaste preproge, plišaste preproge, kosmate preproge ), ne morete uporabljati robotskih sesalnikov, tudi z navadnimi je pogosto težavno. Za te preproge potrebujete sesalnik z res močnim sesanjem. Lažje je vzeti mokro krtačo in z njo očistiti preprogo. To je davek, ki ga morate plačati ob teh preprogah, ki pa bodo vaši sobi zagotovo dodale učinkovitost in stil.

Zelený plyšový koberec Škandinávske koberce

Šamponiranje preprog

Ni boljše metode za čiščenje preproge kot je šamponiranje. Popolnoma jo očisti, poživi prvotne barve preproge in neguje njena vlakna. Poleg tega ne le da odstranjuje madeže, ampak tudi vonjave, ki jih je preprogra pridobila tekom svoje "življenjske dobe". To še posebej velja za preproge, ki so v močno aromatičnem okolju, na primer v kuhinji (različne začimbe in hlapi pri kuhanju), v kopalnici ali na stranišču (osvežilci in dišave). Med šamponiranjem nanesemo toplo vodo, pomešano s čistilnim sredstvom ali s peno, pustimo delovati določen čas in nato posesamo (čas je odvisen od čistilnega sredstva, kar je navedeno v navodilih za uporabo sredstva).

Šamponiranje je primerno tudi v primeru, ko imate doma žival, ki pušča dlako ali pa ko so doma kadilci. Vsake toliko (priporočila proizvajalcev so različna - ponavadi nekje od 7 do 12 let) je dobro, da daste preprogo profesionalno očistiti v kemični čistilnici. 

Behúň Detský koberec

Kaj storiti, da bo preproga zdržala čim dlje

• Preprogo imejte na trdni in ravni površini. Nekateri ljudje dajo pod preprogo še eno (večinoma starejšo) preprogo. To ni priporočljivo, saj se v tem primeru preproga hitro deformira.

• Bodite previdni pri postavljanju preproge k vratom. Izogibajte se polaganju vogalov preproge ob vrata, saj se vrata pogosto zataknejo, ki se ob odpiranju vrat upogne, kar vodi do poškodb in hitre obrabe preproge. 

• Bodite pozorni tudi na težko pohištvo, njegove noge in tudi pri premikanju pohištva po preprogi. Ko je preproga dolgo časa obremenjena s težkim pohištvom, na njej pogosto nastanejo nepopravljive vdolbine.

• Ne hodite po preprogi v čevljih, mehki copati so v redu, čevlji s trdim podplatom pa bodo preprogo hitro razvrednotili.