Ali veste, na kaj morate biti pozorni pri nakupu otroškega peskovnika ?

Ko se zunaj ogreje, so peskovniki za otroke velika atrakcija, kjer najmlajši radi preživljajo prosti čas. Lahko pa imate poleg javnih peskovnikov na otroških igriščih doma na vrtu svoj peskovnik, kjer ni nevarnosti, da bi se vaši otroci urezali ob steklo ali da bi se v njem pojavili iztrebki in druga nezaželena umazanija.

Otroški peskovniki so priljubljen del vrtov, saj razvijajo domišljijo, ustvarjalnost, domišljijo, služijo za številne mamljive igre od gradnje peščenih gradov, preko peke »okusnih« tort do zakopavanja kakršnih koli zakladov. Kako izbrati najboljše za otroke? Pripravili smo pregled, o čem razmišljati.

Lokacija peskovnika

Najprej se morate odločiti, kam postaviti peskovnik. Možnosti so različne: na vrt, teraso ali celo balkon, če imate dovolj prostora. Vsekakor je priporočljivo, da peskovnik za otroke postavite nekje, kjer je senca in je hkrati dober razgled nanj, da boste lahko videli otroke.

Peskovnike lahko po potrebi premikate, ni vam jih treba imeti ves čas na enem mestu. Nekatere, predvsem peskovnik s hišo, opremljeno s kolesi, je mogoče enostavno prestaviti na želeno lokacijo. Plastični peskovniki so lažji, zato jih je mogoče brez težav rokovati. Lesene peskovnike lahko potopite v zemljo ali pa jih položite na zaščitno folijo na izbrano mesto. Trdno dno preprečuje rast trave in mešanje peska s podlago.

Dimenzije

Dimenzije peskovnika so pogosto povezane z lokacijo. Izberite jih glede na to, koliko otrok se bo na njem igralo. Skupne dimenzije, ki zadostujejo za 1 otroka, so 120 x 120 cm, dva otroka se lahko igrata na površini 150 x 150 cm, velikost 200 x 200 pa bo zadostovala za 4 gradbenike.

S streho ali brez ?

Peskovnik s streho bo otrokom med igro zagotovil senco in zaščito pred sončnimi opeklinami. Če ima streho iz blaga, raje raje takega, ki ima UV filter z zaščitnim faktorjem najmanj 50, da bo vaše otroke zanesljivo zaščitil pred sončnimi žarki. Idealen je, tudi če je vodoodporen, za zaščito otrok in igrač v primeru dežja, na primer pred nepričakovanim poletnim dežjem.

Pomembno je, da izberete peskovnik s pokrovom, da lahko pesek zaščitite pred onesnaženjem živali, nezaželenimi obiskovalci in tako otrokom zagotovite varno okolje za igro. Kakovostne peskovnike za otroke najdete tukaj: https://www.delamart.si/peskovniki

Kateri material se najbolj izplača ?

Leseni peskovniki so odlični za vrt, ker izgledajo odlično, imajo stabilnejšo konstrukcijo, prenesejo veter in ne tvegajo prevrnitve. Kasneje, ko otroci odrastejo, lahko lesena konstrukcija peskovnika služi kot dvignjena gredica. Leseni peskovnik je običajno boljša izbira, če iščete varianto za več otrok.

Plastični peskovniki so lažji od lesenih in ne zahtevajo toliko vzdrževanja kot leseni, so vodoodporni, vendar so le redko opremljeni s streho, zato je treba kupiti dežnik. Dvodelni plastični modeli, kot je peskovnik školjke, ali izvirne oblike živali in drugi otroški motivi, so priljubljen del balkonov, teras in pergol.

Ali je vzdrževanje peskovnika težko ?

Odvisno od materiala, iz katerega je peskovnik izdelan, je priporočljivo biti nekoliko previden. Plastični peskovnik je enostaven za vzdrževanje, le redno ga morate čistiti z vlažno krpo in detergentom. Leseni peskovnik zahteva vašo pozornost večkrat v sezoni, da podaljšate življenjsko dobo materiala. Obdelajte ga z zaščitnim lakom ali oljem, namenjenim za les.

Vsekakor pa je treba peskovnik občasno izkopati za prezračevanje in odstranjevanje peska iz odpadlega listja, umazanije in drugih nanosov. Te dejavnosti ne gre zanemariti, še posebej, če imate nepokrit peskovnik, kjer se neželeni deli hitreje zbirajo. Peskovnik ne prekrivajte z nepredušnimi ponjavami, pod katerimi bi lahko nastala plesen. Mreža za peskovnik preprečuje, da bi živali vstopile na dno, in zmanjša tveganje iztrebkov v pesku.