Kako hitro in enostavno dvigniti nivo spalnice? Preizkusite posteljno pregrinjalo

V spalnici preživimo približno tretjino svojega življenja. Prilagajanje tako, da se v njem počutimo udobno, torej ni le nepotrebna muha, ampak nuja. Navsezadnje se vsak želi sprostiti in nabrati moči za nov dan v okolju, kjer se lahko med spanjem popolnoma sprosti, popolnoma spočije in regenerira svoje telo.

V prispevku boste izvedeli, kako pomembna so posteljna pregrinjala, kateri motivi in barve so najbolj priljubljeni, kako pravilno razporediti pregrinjalo, da dosežete videz hotela in kakšno nego zahtevajo posteljna pregrinjala.

Zakaj bi morali uporabiti posteljno pregrinjalo

Posteljno pregrinjalo je pomemben del vsake spalnice. Ima dekorativno funkcijo, pogosto lahko izbirate med različnimi materiali, vzorci, barvami in potiski, da se dizajn popolnoma ujema z vašim slogom in izboljša celoten vtis prostora, zaradi česar bo videti urejen, notranjost pa bo dosegla veliko višjo raven.

Vendar se posteljna pregrinjala ne uporabljajo samo za estetiko. V hladnejših dneh ljudje pogosto hranijo posteljna pregrinjala kot dodatno plast za izolacijo ali pa, nasprotno, v toplejših dneh namesto odeje uporabljajo tanjše posteljno pregrinjalo.

Najpomembnejša pa je zaščitna funkcija. Posteljo lahko uporabljate tudi čez dan – preberite knjigo ali si oglejte svojo najljubšo serijo, medtem ko bo vaša posteljnina zaščitena pred umazanijo ali močenjem, če boste na primer polili čaj ali kavo. Prah, ki se nenehno vrti na tem območju, se ne bo usedel neposredno na blazine in odeje, ampak bo končal na posteljni pregrinjali. Tako bo vaš spanec bolj zdrav, saj boste ležali v čistih odejah. Zlasti v majhnih stanovanjih in studiih, kjer ima postelja pogosto funkcijo, ki ni prostor za spanje, je to res pomembna točka.

Najbolj priljubljena posteljna pregrinjala

V tabeli razprodaj posteljnih pregrinjal že dolgo zmagujejo nevtralne barve. Z lahkoto se prilegajo vsakemu interierju in se ne bodo borili z motivi na blazinah in odejah ali pernicah. Poleg tega zemeljske barve dajejo vaši spalnici pridih povezanosti z naravo, ki je videti zelo prijetna. Rjavo posteljno pregrinjalo se odlično prilega v klasično uglašeno notranjost. Ljubitelji skandinavskega in minimalističnega oblikovanja notranjosti bodo še posebej cenili enobarvno posteljno pregrinjalo na bež ali sivi postelji ali geometrijske vzorce ali drobni tisk z naravnimi motivi.

Klasični vzorci in barve

Ali značilne barve pristajajo vaši spalnici? Iščete posteljno pregrinjalo, ki bo okrašeno z zanimivimi okraski, ki bodo prostoru dali pravi značaj? Takšna prevleka zagotovo ne bo spregledana in bo po vaših zamislih zaokrožila videz prostora. Priljubljeni so orientalski motivi, nežni cvetlični vzorci, pa tudi pastelne barve. Na izbiro pogosto vpliva tudi letni čas – poleti se raje odločamo za svetlejše barve, pozimi pa posegamo po bogatih barvah in temnejših odtenkih barvnega spektra.

Naš nasvet: Razkošno posteljno pregrinjalo na bordo postelji

Posteljna pregrinjala v provansalskem slogu

Želite v svojo spalnico dobiti košček sončne Provanse? Ne samo pohištvo in izbira barv za sobo, tudi dodatki, okraski in na videz nepomembni detajli lahko delajo čudeže. Posteljno pregrinjalo v provansalskem slogu takoj postane prevladujoča značilnost sobe. Provansalski slog je trenutno vroč trend, tako da, če ste padli nanj, je včasih res malo dovolj - celo posteljno pregrinjalo dopolni sobo, kot potrebujete.

Žametna posteljna pregrinjala

Žamet je material, ki takoj pade v oči in je zelo prijeten na otip. Fancy šivi imajo lahko različne oblike, odvisno od vašega okusa, ali imate raje klasične kvadrate, okrasne šive, sodoben ribji vzorec ali druge šive. Vsekakor bo žametno pregrinjalo poskrbelo za brezčasno, elegantno podobo prostora v klasičnem ali celo minimalističnem duhu.

Naš nasvet: Bež žametno posteljno pregrinjalo s finimi šivi

Luksuzno posteljno pregrinjalo

Če želite v svoji spalnici nekaj dodatnega, bodo za vse, kar potrebujete, poskrbeli sijoči materiali, okraski in dekorativni elementi. Raje imate tudi bolj ekskluzivne materiale, ki že sami po sebi zagotavljajo vrhunski videz.

Naš nasvet: Razkošno bež posteljno pregrinjalo s karamelnim vzorcem

Nasveti za uporabo posteljnega pregrinjala

Če se bojite, da ne boste imeli časa vsako jutro shraniti veliko okrasnih blazin in posteljnega pregrinjala, tako da se bo popolnoma razprostrlo na vsaki strani, vas bomo razveselili. Tudi bolj leni ali prenagljeni imamo lahko spalnico kot v katalogu, čeprav za njeno urejanje ne porabijo pol dneva. Posteljo, ki je niste uspeli pospraviti v jutranji naglici, lahko zelo hitro očistite tako, da nanjo vržete pregrinjalo in soba je takoj videti gladka. Vzelo vam bo minuto, in če vas bo slučajno presenetil nepričakovan obisk, se vam ne bo treba vdati sramu.

Če želite zmagati z ureditvijo postelj, imate na voljo več možnosti za ustvarjalnost. Veliko posteljno pregrinjalo, zloženo na tri četrtine dolžine, zlahka pokrije nepopolno izdelane odeje, tako da ste to naredili zelo hitro. Če pregrinjalo ne pokrije v odeje v celoti, potem je treba imeti vsaj malo odločnosti, da bo rezultat zadovoljiv.

Drug način za doseg zelo lepo prilagojenega učinka je uporaba polovičnega pregrinjala dimenzij 130x240 cm ali posteljnega pregrinjala. Tudi velika odeja, prepognjena na pol, vam bo pomagala zagotoviti ta učinek. Pregrinjalo se položi na odejo, pokriva dno postelje in sega do približno polovice postelje. Popoln videz boste dopolnili s parom velikih blazin, na katere postavite dva manjša in nezahtevna vzglavnika. Priporočljivo je, da v sobo vaših otrok zagotovite tudi posteljno pregrinjalo z otroškim motivom.

Dvojna posteljna pregrinjala - kako izbrati pravo velikost ?

Idealne dimenzije, ki bi jih moralo imeti posteljno pregrinjalo, so odvisne od velikosti in vrste postelje, premisliti pa morate tudi, koliko želite prekriti s pregrinjalom – ali naj sega skoraj do tal ali želite krajše posteljno pregrinjalo, ki bo konča nad tlemi. Ne pozabite, da če imate večji okvir, boste uporabili več tkanine.

Posteljno pregrinjalo 220x240 cm je klasika, ki bo zadostovala za zakonsko posteljo širine 180 cm. Če je postelja širša, poiščite večjo velikost, sicer tvegate, da ne bo dovolj pokrila stranic postelje in ne bo stoodstotno opravljala svoje funkcije. Pregrinjalo za posteljo 160x200 cm, ki bi le delno pokrilo posteljo, se lahko uporablja tudi za kavč ali enojno posteljo.

Pri nas boste našli poceni dvojna pregrinjala, ki bodo ustrezala vašim potrebam, ter kakovostne in prefinjene oblikovalske kose, ki jih je užitek gledati.

Kako skrbeti za posteljno pregrinjalo ?

Najprej je treba nego posteljnega pregrinjala prilagoditi materialu, iz katerega je izdelano. Navodila na nalepki vam bodo povedala, kako čistiti, oprati, likati ali ne likati, da se videz ohrani čim dlje. Vsekakor redno zračite posteljno pregrinjalo, blazine in odeje, da boste imeli v spalnici čisto in sveže okolje, v katerem se lahko sprostite.

Bombažna posteljna pregrinjala so ena najlažjih za vzdrževanje. Ne zahtevajo posebne nege, brez težav jih lahko operete, tudi sušenje ni težko. Tudi za posteljna pregrinjala iz poliestra ni treba skrbeti, pogosto se lahko pohvalijo z veliko vzdržljivostjo, so nekrčljiva, pa tudi zelo prijetna na otip.

Posteljno pregrinjalo je res uporaben pomočnik v gospodinjstvu. Na koncu moramo izpostaviti še eno pomembno prednost: če si zaželite spremembe, vam ni treba takoj kupiti novega pohištva in pleskanja. Včasih je dovolj res malo – zamenjati pregrinjalo za bolj izrazit ali drugačen vzorec. Ta rešitev je veliko cenejša, vendar vas bo rezultat, ki ga dosežete, presenetil. Ste že izbrali katero pregrinjalo boste vzeli?