Kako ustvariti pravljično božično vzdušje doma? 8 nasvetov za notranjo dekoracijo

8 nasvetov za notranjo dekoracijo

Ali obožujete Božič? Ustvarite dih jemajoče praznično vzdušje kot iz pravljice. Ne glede na to  ali imate majhno stanovanje ali veliko hišo, imate raje klasično dekoracijo ali bolj moderne dekoracije, vam bomo svetovali, kako svoj dom spremeniti v čaroben prijeten prostor, ki se ga ne bi sramovala niti gospa Božiček.

Navdihnite se z našimi nasveti in praktičnimi nasveti ter uredite svojo dnevno sobo, spalnico, kuhinjo ali hodnik po nekaterih (ali celo vseh) naših idejah:

1. Božično drevo kot simbol Božiča

Nobena božična dekoracija ne bi bila popolna brez čudovitega božičnega drevesa. Takoj bo postal dominanta prostora, vsa družina pa bo lahko uživala v veselih trenutkih ob njegovem opremljanju. Odločitev za živo ali umetno božično drevo je vaša, prav tako želena barvna kombinacija in velikost. Če vam prostorske možnosti ne dopuščajo uživanja v klasičnem drevesu, lahko vključite svojo domišljijo in ustvarite nekonvencionalen model.

Drevo ima prostor v naših domovih že od 17. stoletja, čeprav se je pojavilo okoli leta 1570 v Bremnu v Nemčiji. Od tam se je ta običaj postopoma razširil po vsem svetu in ima danes toliko oblik, da si vsak najde svojo.

2. Božična dekoracija mize

Pogrnite praznično mizo za božično večerjo in uživajte v vzdušju, ki ga doživite le enkrat na leto.

vir: unsplash.com

Na mizi 24. decembra ne smejo manjkati božične nogavice ali prti, pa tudi okraski in živo cvetje z borovnicami, ki bodo polepšali jedilnico in obedu dodali pridih resnosti in unikatnosti. Navsezadnje se vsa družina zbere za mizo, da se končno sprosti po več dnevih ali tednih priprav, zato je razumljivo, da poskušamo te trenutke preživeti čim bolj prijetno v očesu prijetnem okolju.

Poleg božične vrtnice ali drugih živih okraskov lahko praznično mizo polepšajo tudi adventne sveče v svečniku. Če za okrasitev mize izberete pisane božične okraske, naj bo prt bolj dostojen, enobarven ali le s subtilnim vzorcem, da vse lepo izstopa. Pri izbiri materialov in barv božičnih okraskov sledite svojemu okusu, ostalim dekoracijam v hiši in se ne bojte drznejših barv, ki ustvarjajo ekskluziven vtis. Priljubljene so predvsem globoko rdeča, zlata in srebrna, v zadnjem času pa v ospredje prihajajo tudi naravni materiali, tekstil v nevtralnih odtenkih, ki jih dopolnjujejo suhe pomaranče, borovi storži, cimet in dišeče veje iglavcev. Čeprav le redki med nami prenašajo prte v običajnih dneh, božična miza dobesedno kar zahteva božične prte ali tekače.

3. Božične rjuhe, blazine in tekstil

Če želite za najmanj denarja doseči največjo spremembo v svojem domu, se zanesite na moč tekstila. Notranjost boste spremenili do neprepoznavnosti, če spremenite celo tako majhno stvar, kot so zavese. Za Božič odložite klasike, ki krasijo prostore med rednim letom in v sobe obesite praznične božične zavese. Takoj ustvarijo posebno vzdušje. Pustite, da se razširi po vsej hiši in zamenjajte posteljnino za božične rjuhe z značilnimi motivi.

Vir: unsplash.com

Božične blazine z značilnimi motivi omele, jelenčkov, zasnežene pokrajine, okrašenega drevesca, daril, napisov ali drugih grafičnih elementov, ki spominjajo na božič, bodo primerne tudi za kavč, najljubši stol ali sedežno garnituro. Trendovske so tudi božične blazine Shaggy, ki že same po sebi utelešajo udobje in odlično dopolnjujejo tudi bolj ekspresivne dekoracije.

4. Božične lučke in sveče

Nič ne pričara tako prijetnega vzdušja kot nežno utripajoči plameni sveč v čudovitem svečniku. Če ste ljubitelj lučk, bo božična zavesa z LED diodami prava stvar, na primer v spalnici. Umirite se s plamenom adventne sveče, ne bojte se kombinirati več vrst božične razsvetljave, svečnikov in sveč ter preživite večere z družino ob romantični razsvetljavi na polno.

Vir: pixabay.com

5. Vonj borovih iglic in cimeta

Kateri vonj povezujete z božičnimi prazniki? Z medom, cimetom, borovimi iglicami ali pomarančami? Voh je eden od čutov, s katerimi zaznavamo okolico, zato med prazniki ne sme manjkati aroma, ki prinaša dobro počutje, občutek sproščenosti in ugodja, da z njo odišavite svoj dom.

Če nimate živega drevesca ali vejice ali venčka iz brbončic, kapnite v aroma lučko nekaj kapljic eteričnega olja z vonjem borovih iglic ali božično mešanico dišav. Druga možnost je, da v prostore postavite dišeče sveče. Bolj spretni med nami si lahko božične svečke z dišečim vonjem izdelajo kar sami doma in jih podarijo tudi najdražjim.

Naredite jih lahko iz sojinega ali čebeljega voska, ki ga raztopite v vodni kopeli. V stekleno posodo položite z voskom namočen stenj, ki ga pustite, da štrli iz posode in se posuši z zadostnim robom. Stopljenemu vosku lahko dodate eterična olja po lastni izbiri in za učinek poleg plošče za stenj na dno posode potresete na primer nageljnove žbice. Previdno vlijte vosek in pustite, da se sveča strdi. Posodo lahko nato zavežete z vrvico ali kako drugače okrasite in že ste gotovi.

6. Venec za vrata ali okna

 Vir: unsplash.com

Venčki spadajo med klasične okraske, ki jih seveda povezujemo z božičem. Majhne, diskretne in velike, bogato okrašene, bodo lepo izstopale na vratih, lahko pa jih postavite tudi na okna ali prosti del stene v kateremkoli prostoru. Tudi v tem primeru imate možnost domov prinesti živ venček iz briarja ali stavite na lepega umetnega, ki vam bo služil več let. Kaj pa če bi naredili svojega in ga okrasili, kakor želite? Kakorkoli se boste odločili, z venčkom ne boste zgrešili!

7. Notranji božični okraski

Tudi majhne stvari, razporejene po stanovanju, lahko vašo božično dekoracijo dvignejo na višjo raven. Svečniki, girlande, vejice, jaslice, pa tudi božične figure, kipci angelov, zvončki, zvezde, božične kroglice, aranžirane z drugimi okraski, na primer na pladnju ali v prozorni stekleni vazi, vas bodo spomnile, da je najlepši čas na svetu. Leto je v teku.

 Vir: pixabay.com

8. Gradite na preverjenih prazničnih barvnih kombinacijah

Ne glede na to, ali sledite najnovejšim trendom pri okraševanju božičnega drevesca ali ne, je harmonično ujemanje barv v božični dekoraciji zagotovilo prijetnega okolja, h kateremu v naših domovih ob praznikih stremimo vsi. Nismo vsi obdarjeni z izrazitim čutom za estetiko in darom urediti karkoli tako, da je videti kot iz kataloga, a z malo truda in nekaj pametnimi nasveti in priporočili lahko tudi najbolj antitalent pričara čarobno vzdušje.

Ena izmed tradicionalnih barvnih kombinacij je rdeča, zelena in zlata. Notranjost, usklajena v teh barvah, deluje razkošno in kraljevsko. Različica te palete z bordo, temno zeleno in zlato bo videti prav tako razkošno. Ljubiteljice modernejših prazničnih kombinacij bodo pritegnile kombinacijo srebrnih, belih in modrih elementov ali pa namesto ledeno modre posegle po vijoličasti.

Hit zadnjih let je tudi vračanje k naravi in poudarjanje nevtralnih barv, ki jih najdemo v naravi.

Če niste prepričani, ne boste ničesar pokvarili, tudi če izberete samo eno barvo kot prevladujočo. Najbolj priljubljeni so zlati, srebrni odtenki ali celo snežno bela ali pa z belo kombinirajte kraljevsko modro, pudrasto roza ali srebrno, bakreno ali zlato. Izbiro barvne palete podredite celotni dekoraciji doma.