Ležalniki - najbolj priljubljen dodatek na vrtu ali terasi

Izkoristite svoj vrt ali teraso in uživajte v brezskrbnih trenutkih na udobnem ležalniku. Svetovali vam bomo, na kaj se naj osredotočite pri nakupu in kateri vrtni ležalniki so najbolj priljubljeni. Poiščite navdih in si ustvarite sproščujoč kotiček, kjer boste lahko uživali ob dobri knjigi, spili kavo ali se samo sončili.

Popolno udobje na vrtu ali koči točno po vaši meri

Vsak od nas ima drugačno predstavo o tem, kako naj bi izgledala popolna sprostitev. Vrtni ležalniki so izdelani v različnih izvedbah, nekateri celo z res premišljenimi praktičnimi pripomočki, ki zagotavljajo popolno udobje v vseh pogledih, tako da bo vsak našel nekaj zase.

Vrtni ležalnik pa ne bi smel biti le odporen na vremenske vplive, če ga postavimo na prostem, ampak tudi udoben, delovati pa mora tudi estetsko in se skladati z ostalim vrtnim pohištvom. Če ga ne kupujete v kompletu, je dobra rešitev, da se osredotočite na nevtralne barve, ki jih je enostavno kombinirati z ostalo opremo in so primerne tako za moderne kot klasične vrtove.

Naš nasvet: praktično in elegantno vrtno pohištvo najdete tukaj: https://www.delamart.si/vrtno-pohistvo

Katere vrste vrtnih ležalnikov so najbolj priljubljene?

Zahteve za ležalnike so različne, zato lahko izbirate med številnimi vrstami ležalnikov za eno osebo, najdete pa tudi vrtne ležalnike za dve osebi. Poleg tega se lahko odločite za nastavljiv vrtni ležalnik, s katerim boste brez težav prilagodili položaj ležalnika, kot ga potrebujete, ali fiksni model. Bistveno je, da je ležanje ergonomsko.

Nekateri modeli so opremljeni s senčnikom, baldahinom ali senčnikom, drugi so brez tega. Le od vaših želja in opreme, ki jo že imate, je odvisno, katera bo boljša rešitev za vaš vrt. Če morate ležalnik pogosto prevažati na različne kraje, ga na primer vzeti s seboj na dopust, je lahek zložljivi model prava stvar za vas. Lahko pa si omislite model na kolesih, ki olajša prenašanje.

Za zahtevnejše, ki od ležalnika pričakujejo več, je rešitev vrtni ležalnik z gugalnico, na katerem se lahko gugate leže ali zložljiv vrtni ležalnik z mizico v modernem dizajnu, ki izpolnjuje funkcijo sedež, ima zaščito pred soncem in hkrati mizico v enakem dizajnu, na katero lahko postavite svojo pijačo.

Praktični nasveti pri izbiri udobnega vrtnega ležalnika

Najprej se osredotočite na nosilnost. Izberite model, ki brez težav prenaša tudi najtežjega člana družine. Ležalniki so privzeto prilagojeni na 120 kg, vendar so manjši, lažji in prenosni modeli morda bolj primerni za lažje in manjše ljudi, zato je ta podatek zelo pomemben. Poleg tega je treba paziti, da je material ležalnika dovolj odporen na dež in sonce, pa tudi na raztezanje in luščenje, da prevleka ne zbledi takoj na soncu in se ne deformira pod težo ležeče osebe.

Kako skrbeti za vrtne ležalnike

Tako kot vsako vrtno pohištvo tudi vrtni ležalniki potrebujejo vašo pozornost, da vam bodo dolgo služili. Vzdrževanje je odvisno predvsem od materiala, iz katerega je vrtni ležalnik izdelan. Leseno konstrukcijo moramo redno mazati, da se les ne izsuši. Kovinske vrtne ležalnike je treba preveriti na spojih. Običajno so prevlečeni s premazom proti koroziji, da so dovolj trpežni in ne zahtevajo kompleksnega vzdrževanja. Modeli iz ratana so tudi enostavni za uporabo, če se zaprašijo ali umažejo, jih le obrišete z mokro krpo iz mikrovlaken, blazine in prevleke pa operete.

Po sezoni je priporočljivo ležalnike pospraviti v vrtno hišo ali garažo, da ne bodo po nepotrebnem izpostavljeni mrazu, zmrzali in slabemu vremenu.