Najlepša božična drevesca - prava ali umetna?

6 glavnih razlogov, zakaj je umetno božično drevo boljša izbira od pravega

Vojne o tem ali je boljša prava ali umetna jelka, trajajo že nekaj časa in če hočemo enkrat za vselej rešiti to dilemo, moramo določiti kriterije, po katerih se bomo odločali.

Vsekakor bi se jih našlo še več, osredotočili smo se na po našem mnenju najpomembnejše dejavnike:

Dobra cena

Začnimo takoj z delikatnim vprašanjem, to je z denarjem. Umetna božična drevesca so bolj ali manj enkratna naložba, a vam bodo služila leta. Za lepo pravo jelko boste odšteli okoli sto evrov, po praznikih pa ste svojo odvili in zapuščate hišo. V desetih letih rednega kupovanja prave jelke brez težav zapravite 1000 evrov. Po podobni ceni pravega drevesa lahko danes kupite tudi res lepo umetno božično drevo, ki je kot pravo, tako da morate investirati le enkrat, preostala leta pa boste varčevali. Na primer za božična darila za družino in ljubljene. Kakovostna 3D božična drevesca izgledajo zelo lepo in bodo zanesljivo služila več desetletij, kar pomeni, da imamo z ekonomskega vidika očitnega zmagovalca.

Estetska stran

Pri izbiri katerega koli drevesa se vsi osredotočamo tudi na estetsko plat, torej na videz, pravilnost, simetrijo. Prava drevesca so pogosto bolj redka in ponekod nagnjena, tako da, če lahko dopuščate popolnost v vseh pogledih, bodo umetna božična drevesca, še posebej 3D božična drevesca, zadovoljila vaše zahtevno oko. Vejice takšnega drevesa so značilno simetrične in goste, za njihovo izdelavo se uporabljajo gumijasti odlitki pravih vejic, lahko pa jih oblikujete tudi asimetrično, da čim bolj realistično spominjajo na drevesa iz gozda. So tudi močni, zato se ne bodo upognili pod težo vseh vrst božičnih okraskov.

Če imate radi posip snega po vejah, imate lahko v dnevni sobi tudi božično drevo, zasneženo kot iz pravljice, ki se lesketa kot sveže zapadel sneg, pa tudi iglavec, okrašen s borovimi storži, čudovito božično drevo na štoru ali če imate radi ekstravaganco, ga imate lahko doma tudi belo ali celo vijolično drevo. Vse je odvisno od vašega okusa.

Vir: unsplash.com

Praktična plat izbire božičnega drevesa

Priznajmo si, da večina od nas nima časa razmišljati o tem, da je pravo božično drevo treba redno zalivati, o pometanju odpadlih iglic (zlasti če ga pozabite zaliti) in kako ga po prazničnem času odstraniti. In ali smo omenili, da je treba pravo drevo prilagoditi, da bo dobro sedelo v stojalu? In preproga ali tla, po katerih kaplja smola?

Umetna božična drevesca te skrbi odpravijo. Preprosto jih razstavite in postavite tja, kjer jih potrebujete, poljubno okrasite, po Božiču jih odstranite, odstranite, zavijte v folijo, da jih zaščitite pred prahom, pospravite na določeno mesto in celoten postopek ponovite naslednje leto. Ni vam treba skrbeti, ali boste do odvoza živih božičnih drevesc z vašega posestva uspeli odstraniti božične okraske. Če si želite olajšati življenje in je praktičnost vaše drugo ime, je izbira spet jasna.

Enostavna nega in dolga življenjska doba

To smo opisali že v prejšnji točki, vendar pravo božično drevo potrebuje tudi nekaj nege, da ne usahne, preden vam Božiček prinese darila. Poleg tega ga ne smete postaviti v preveč prepihan prostor ali v bližino vira toplote, da veje ne bi hitro ovenele. Upoštevati morate tudi, da bo sveže odrezano živo božično drevo lepo približno štiri tedne, nato pa bodo veje postopoma začele usihati, tudi če ga boste dobro zalivali. Če torej iz nekega razloga želite imeti drevo postavljeno več kot dan ali dva pred Božičem in ga pospraviti pozneje kot na Svete tri kralje, boste morda razočarani.

Tudi pri tem ima umetno drevo prednost, saj vam prihrani veliko časa in vam olajša življenje, saj vam zanj preprosto ni treba skrbeti. Zanj vam sploh ni potrebno skrbeti, zato je videti enako, kot ko ste ga prvi dan postavili na stojalo. Svoj brezhiben videz bo ohranilo tudi, če ga boste že peto sezono zapored vzeli iz kleti, zato se tehtnica že zdaj nagiba k umetni različici.

Kaj pa ekologija?

O tem, katero drevo je boljša izbira, če želimo upoštevati vpliv na planet, poteka dolga razprava. Res je, da pravo božično drevo proizvaja kisik in "diha" ogljikov dioksid v času, ki ga potrebuje, da zraste do potrebne velikosti v drevesnici, vendar se ogljični odtis ustvari med prevozom in po Božiču, prav tako kot pri umetnih božičnih drevesih.

Britanska organizacija Carbon Trust je izračunala, da je povprečni ogljični odtis umetnega božičnega drevesca približno 40 kg CO2. Eno pravo božično drevo ima ogljični odtis približno do 5 kg CO2, če je bilo vzgojeno lokalno in se po prazničnem času uporabi kot gorivo. Če pa pristane na odlagališču, je njegov ogljični odtis več kot trikrat večji. Vedno je odvisno od tega, od kod prihaja in kaj se z njim zgodi po Božiču.

Če torej svojega umetnega božičnega drevesca ne menjate prepogosto, ampak pri njem vztrajate vsaj pet let, si ni treba očitati, da ste okoljski barbar, ki mu ni mar za planet. V približno tem času boste izravnali ogljični odtis pravega in umetnega božičnega drevesca. Poleg tega je veliko dreves danes izdelanih iz recikliranih materialov, kar je še en plus. Če se odločite, da ga boste zamenjali z novim, vedno najprej razmislite o tem, da staro umetno božično drevo podarite nekomu, ki ga bo še vedno cenil, po možnosti bolnišnici, domu za ostarele itd.

Varnost

Gospodinjstva z majhnimi otroki ali živalmi, zlasti majhnimi psi in mačkami, med božičnimi prazniki pogosto skrbi, da bodo njihovi ljubljenčki prevrnili božično drevo. Navsezadnje nimate oči povsod in vse tiste lučke in bleščice so velika privlačnost za vsakega porednega otroka. Razlika je, če otrok ali hišni ljubljenček nase spusti lahkotno plastično božično drevo ali naravno drevo, ki tehta veliko več in ima celo več bodečih iglic kot njegova umetna kopija.

Vir: pixabay.com

Čudovita umetna božična drevesca po ugodnih cenah lahko najdete tukaj: https://www.delamart.si/bozicna-drevesa

Vrste umetnih božičnih drevesc

V primerjavi s preteklostjo se je videz umetnih božičnih drevesc precej izboljšal in danes jih pogosto na prvi pogled sploh ne morete ločiti od pravih. Še posebej kakovostnejša so izdelana na osnovi pravih smrek, jelk, borovcev ali drugih iglavcev in tekmujejo z živimi drevesi v merah, obliki drevesa, barvi, gostoti, razporeditvi vej in razmiku med njimi ter obliki, debelini in dolžini iglic.

Kateri iglavci so vzor za umetna božična drevesca?

Najbolj priljubljene vrste božičnih drevesc so jelke, smreke in borovci. Med božičnimi drevesi nedvomno prednjačijo jelke. So lepo simetrične, elegantne, njihova oblika je pravilna in imajo goste iglice, veje so videti puhaste. Smreke navdušujejo s čudovito barvo in zanimivo, naravno neenakomerno razporeditvijo vej. Veje bora so tanjše, iglice pa daljše, vendar imajo poseben značaj in so videti masivne.

Odločite se lahko za tradicionalno zeleno božično drevo, gosta umetna božična drevesca v različnih odtenkih zelene barve, od svetlo zelene kavkaške jelke, jekleno zelene normandijske jelke do ledeno zelene norveške smreke, temno zelene kalifornijske smreke in bujno zelenega himalajskega bora. Pri umetnih imitacijah vam ni treba upoštevati značilnosti dreves, preprosto izberete tisto, ki vam je najbolj všeč. Poleg klasičnih dreves boste našli tudi zasnežena drevesa in drevesa nenavadnih barv.

Višina, oblika in material umetnih dreves

Drevesa so na voljo v različnih višinah, standardno od 120 cm do 250 cm, zato izbiro prilagodite razpoložljivemu prostoru. Kar zadeva obliko, so na trgu klasična drevesa polne oblike, pa tudi ožja drevesa, ki so tanjša in zavzamejo manj prostora. Poleg tega lahko naletite na drevesa, ki jih lahko naslonite ob steno, vendar jim manjka zadnja stran, ki je ravna, tako da v prostoru zavzamejo manj prostora.

Najpogosteje uporabljen material za izdelavo umetnih božičnih drevesc je PVC, polietilen ali kombinacija teh materialov. Drevesca iz PVC so med najcenejšimi, so trpežna in brez težav več let ohranijo svojo barvo. Njihova pomanjkljivost je poceni videz, saj so iglice pritrjene na žice, zato so lahko videti nekoliko podobne ščetkam. Drevesca iz PE, znana tudi kot 3D božična drevesca, se ponašajo z zelo realističnimi iglicami in bolj naravnim videzom, vendar je njihova obstojnost barv slabša in lahko sčasoma zbledijo. Idealen način je torej kombinacija materialov: PE za vejice in PVC za preostali del drevesa itd.

Nasveti za okraševanje božičnih drevesc

Lepo okrašeno božično drevo je veselje gledati. Vsakdo ima drugačen okus in predstava o tem, kako naj bo drevo videti, je v vsaki družini drugačna. Nekateri se držijo najnovejših trendov in barvnih priporočil, drugi ne želijo retro videza božičnega drevesa, ki se ga spominjajo iz otroštva. Kako bo videti vaše drevo, je odvisno od vas. Vse, kar vam pomaga ustvariti prijetno praznično vzdušje.

Izvlecite božične okraske, prižgite nekaj pesmi in poskrbite, da bo okraševanje lepa družinska tradicija, ki se je boste z veseljem spominjali še čez leta. Če niste preveč estetsko usmerjeni, lahko poskusite z delno ali v celoti okrašenim modelom umetnega božičnega drevesca. Najpogosteje je drevesce na voljo opremljeno z lučkami LED, umetnim snegom, jerebiko ali storži, zvončki in drugimi okrasnimi elementi. Pri tem potrebujete res le minimalen trud, da bo rezultat dih jemajoč.

Kaj je trenutni hit in kaj raje pustite v omari?

Še vedno govorimo o božičnih drevesih, ne skrbite. Tako kot pri oblačenju tudi pri drevescih opažamo trende, ki so v tej sezoni izjemno priljubljeni. Letos bodo na udaru božične vrtnice, veliki razkošni loki in ptičje perje. Na vrhu priljubljenosti so trenutno pisane svetleče verige, letvice, lounge lučke in preveč barvnih kombinacij skupaj.

Vir: unsplash.com

Preverjene barvne kombinacije so rdeča, zelena in zlata, bela v kombinaciji s katero od pastelnih barv ali drevo rustikalnega videza, okrašeno s trakovi iz jute, suhim sadjem in storži.

Nekaj praktičnih nasvetov za okrasitev drevesa

Če ste radi v koraku s časom in vas zanimajo sodobni božični okraski, lahko nasvete za okraševanje drevesa najdete na primer na internetu. Pinterest ali Instagram sta polna navdihujočih idej, ki lahko vodijo tudi ljudi, katerih estetski čut ni ravno njihova močna stran. Toda kako se lotiti dela, da bi bilo okraševanje kar se da učinkovito? Strokovnjaki svetujejo, da naredite naslednje:

  • Še preden začnete postavljati drevo, poiščite zanj idealno mesto, kjer ne bo smrdelo ali stalo v prepihu, blizu radiatorja, kamina ali drugega vira toplote. Pomembno je tudi, da je mesto blizu električne vtičnice za luči.
  • Postavite stojalo za božično drevo na izbrano mesto. Če stojalo ni preveč estetsko in bi zmanjšalo vtis, ga je priporočljivo spretno prikriti. Ovijete ga lahko z juto ali ga okrasite na druge načine.
  • Ko je drevo v stojalu, je čas za luči. Preden jih ovijete okoli drevesa, se prepričajte, da so vse prižgane in da vam jih ne bo treba zamenjati.
  • Vrvico luči lahko ovijete čim bolj enakomerno okoli celotnega drevesa, tako da začnete na vrhu in se spuščate navzdol. Da bo učinek luči čim bolj impresiven in da boste drevesu dodali globino, namestite luči vzdolž vej čim bolj navznoter. Druga možnost namestitve niza luči na drevo je, da jih spredaj obesite cikcakasto. To je učinkovito, če ste drevo postavili v kot sobe, saj vam ni potrebno posvečati toliko pozornosti zadnji strani, ki bo skrita, pa tudi okraševanje bo šlo lažje od rok.
  • Razmislite, s katerimi barvami želite uskladiti okraske. V skladu s tem izberite okraske za božično drevo. Začnite z velikimi kroglami in jih v obliki črke Z obesite bližje deblu drevesa. Manjše krogle enakomerno namestite na rob vej, pri čemer se igrajte z velikostmi in oblikami. Najprej obesite enobarvne kose, nato pa videz dodelajte z bolj dekorativnimi in barvitimi okraski.
  • Po kroglah po želji dodajte borove storže, trakove, cvetje, girlande in druge okraske. Ponovno poskusite večje okraske obesiti na sredino, manjše pa na rob, da ustvarite globino.
  • Če vam na drevesu še vedno kaj manjka, ga lahko okrasite s salonskimi lučkami. Na koncu ne pozabite na božično drevo namestiti še priponko, najpogosteje zvezdo, snežinko ali zanimivo pentljo, ki bo usklajena s preostalimi okraski.

Vir: unsplash.com

Naš nasvet: Ali pogrešate značilen vonj živega, ko postavite umetno božično drevo? Tudi za to imamo rešitev. Domov lahko prinesete vejico borovih iglic kot okras ali pa ustvarite dišeče vzdušje z aromaterapevtsko svetilko in eteričnim oljem z vonjem vašega najljubšega iglavca, božično dišečo mešanico ali dišečo svečo.