Osem praktičnih nasvetov, kako izbrati otroško posteljico

Kateri starš svojemu otroku ne bi želel zagotoviti zdravega in kakovostnega spanca? Pri opremljanju otroške sobe in nakupu postelje, ki bo v njej dominirala, se potrudite ustvariti prijetno okolje, v katerem se bo vaš otrok lahko nemoteno sprostil, bral knjige, se po napornem dnevu spočil in seveda dobro spal. Ne samo odrasli, ampak tudi otroci preživijo veliko časa v postelji. Zato je vredno skrbno pretehtati njeno izbiro. Da bi vam olajšali nakupni proces, smo pripravili nekaj praktičnih nasvetov in trikov, ki vam bodo morda prav prišli.


1. Upoštevajte starost otroka

Otroške postelje niso najcenejše in so za marsikoga naložba za več let. Manjše otroške posteljice so najbolj praktične za dojenčke in mlajše otroke, mnoge pa jih lahko postavite v spalnico poleg zakonske postelje in jih nadzorujete. Otroške posteljice za najmlajše trajajo približno dve do tri leta, odvisno od višine otroka in specifičnega modela. V tem času niso več varni za otroke, saj lahko iz njih tudi splezajo.

Se sprašujete, kdaj je čas, da postanete samostojni in imate svojo posteljo? Je zelo individualno in odvisno od zrelosti in pripravljenosti vsakega otroka. Od približno petega leta starosti lahko kupite klasično velikost 80 x 160 cm. Spalni del naj bo najmanj 80 cm, da se lahko otrok med spanjem udobno in brez težav obrne in do dolžine najmanj 180 cm. Seveda, širši kot je spalni prostor, bolj prijetno bo spal vaš otrok. Otroška posteljica 90 x 180 cm je že spodobno "letališče", ki zagotavlja popolno udobje.

2. Vedno dajte prednost kakovosti in poudarite največjo varnost

Otroci včasih radi skočijo na posteljo, zato varna konstrukcija, ki zdrži tudi malce nagajivo, v resnici ni v škodo. Navsezadnje se naložba v kakovostno posteljo vedno izplača – postelja bo zdržala več let in vam je čez nekaj časa ni treba menjati za novo.

 Vir: Unsplash.com 

Ali ste vedeli, da obstajajo različne varnostne zahteve za otroške postelje, predvsem glede višine spalnega dela oziroma ostrih robov in vogalov? Za manjše otroke, ki spijo sami v svoji postelji, se priporočajo otroške posteljice z pregrado in kakovostno obdelavo. Poskrbeli bodo za čim manj nočnih padcev in če se bojite, da je pregrada pretrda, lahko nanjo uporabite mehko zaščito. Običajno za otroke od devetega do desetega leta inhibicija ni več potrebna.

3. Ali so poceni posteljice kakovostne?

Če so narejene iz zdravju prijaznega in kakovostnega materiala ter izpolnjujejo varnostne standarde, lahko za razmeroma malo denarja dobite veliko glasbe. Splača se osredotočiti na preverjene proizvajalce in trgovce, ki ponujajo zanesljive izdelke in kakovostne posteljice po dostopnih cenah.

Naš nasvet: Oglejte si ponudbo na https://www.delamart.si/otroske-postelje in izberite med široko ponudbo kakovostnih otroških postelj po odličnih cenah.

4. Postelja in materiali

Otroške posteljice za najmlajše imajo omejeno nosilnost, na primer 15 kg. Zato jih je treba dovolj kmalu zamenjati za večjo in nosilnejšo različico, ki bo zdržala dlje. Na tržnici boste našli postelje iz različnih materialov od masivnega lesa, laminata in različnih kombinacij materialov. Za otroške posteljice je plastika pogosto pomožni material. Ima krajšo življenjsko dobo, vendar je enostaven za vzdrževanje in se lahko uporablja predvsem za tematske postelje.

Vir: Unsplash.com

Postelja iz masivnega lesa ima dolgo življenjsko dobo, je močna in stabilna ter bo služila leta. Je pa težje in začetna naložba vanj je višja. Cenovno ugodnejša različica je ležišče iz iverne plošče DTD, ki je lahka in upogljiva, kar omogoča različne možnosti oblikovanja. Zanj je značilna hitrejša obraba in je še posebej občutljiva na udarce in okopavanje. Kompromis med obema možnostma so plošče MDF. So srednje trde, močne in vzdržljive, vendar so v primerjavi z DTD ploščami dražje in težje.

5. Otroška posteljica s prostorom za shranjevanje ali brez?

Pri opremljanju sodobne otroške sobe, ki ne le izpolnjuje vaša pričakovanja glede videza, funkcionalnosti, varnosti in kakovosti, temveč odraža tudi potrebe otroka in mu služi za igro in preživljanje prostega časa, pa tudi za spanje in počitek, se starši pogosto sprašujejo, ali izbrati posteljo s prostorom za shranjevanje. Vedno je odvisno od velikosti prostora, če je manjši, bo kakšen dodaten prostor za shranjevanje prišel prav.

Potrebovali boste dovolj prostora za vse igrače, oblačila, ustvarjalne potrebe in ostalo potrebno opremo v otroški sobi. Idealno bi bilo takšno, ki bi jo otrok zlahka dosegel, da bi imel svoje stvari na dosegu roke in jih lahko sam shranil. Otroška posteljica s prostorom za shranjevanje je odlična rešitev, tudi če imate omejen proračun za opremo prostora, tako da lahko dobite dve funkciji v enem kosu pohištva.

6. Dizajn - slika otroške postelje ali bolje rečeno enobarvna klasika?

Videz je zelo pomemben. V otroški sobi prevladuje postelja in že na prvi pogled pade v oči. Od vašega okusa in sloga opreme prostora je odvisno, ali se odločite za nevtralne, enobarvne postelje, ki se ujemajo z vsem, ali pa imate raje otroške postelje z motivom iz risank - najljubšega pravljičnega junaka, živali, avtomobilčkov in všeč. Zelo priljubljene so tudi otroške postelje, ki bodo postale vpadljiv oblikovalski kos in postale središče otroškega sveta. Naj otrok sprosti svojo domišljijo in posteljo uporabi tudi za igro. Na strukturo lahko postavite luči ali igrače in naredite prostor udoben z majhnimi detajli.

7. Kdaj so pogradi popolna izbira?

Če bi otroke vprašali, bi ti to zagotovo vedno navdušeno odgovorili. Otroci preprosto obožujejo pograde - zanje niso le prostor za spanje, ampak tudi nenavaden prostor za vsakodnevne igre in zabave, zamenjali bodo tudi svoja najljubša plezala, izumili bodo bunker in. Če imate v otroški sobi malo prostora in iščete praktično rešitev za brate in sestre, so pogradi priljubljena rešitev. Ne zavzamejo toliko prostora kot dve ali več ležišč, zato imajo otroci v sobi dovolj prostora za igro.

Vir: Unsplash.com

8. Ne pozabite na vzmetnico in rešetko

V nekaterih primerih imate možnost nakupa otroške posteljice z vzmetnico neposredno ali pa vzmetnico kupite posebej. Izbira prave vzmetnice je zelo pomembna, še posebej za otroke, ki se šele razvijajo. Bistveno vpliva na kakovost spanca in zagotavlja podporo otrokovi hrbtenici. O izbiri vzmetnice se je treba pogovoriti s strokovnjakom v specializirani trgovini, ker ima vsaka vrsta svoje prednosti in slabosti.

Lamele skrbijo tudi za kakovost spanca in podaljšujejo življenjsko dobo ležišč. Ker omogočajo, da vzmetnica bolje diha, se v njej ne razmnožujejo pršice in plesen. Na izbiro imate platnene rešetke, ki so cenejše, manj fleksibilne in imajo manjšo nosilnost, a običajno zadostujejo za otroke. Poleg njih se lahko odločite tudi za rešetke z letvicami – še posebej jih boste cenili, če ima vaš otrok težave s hrbtenico, ker jih je mogoče pozicionirati.