Zakaj bi morali doma imeti zavese ?

Že vrsto let so zavese eden najpogostejših in pogosto uporabljenih načinov za prekrivanje oken v prostorih. Proizvajajo se v različnih barvah, tkaninah, vzorcih in teksturah, da zadovoljijo estetske zahteve ljubiteljev katerega koli stila. Imajo svoje mesto v naših domovih, pa tudi v naših pisarnah, njihova vloga pa je veliko pomembnejša kot le polepšanje naših domov.

V tem članku smo se osredotočili na argumente, ki jasno potrjujejo, da so zavese še vedno aktualne, imajo svoje mesto v vsakem gospodinjstvu, pomagali pa vam bomo tudi izbrati za vas najprimernejši model.

Razlogi, zakaj bi morali imeti doma zavese

Ne gre vedno samo za estetiko, zavese opravljajo tudi številne praktične funkcije, zaradi katerih so prava korist za vaš dom. Za vas smo povzeli najpomembnejše:

1. Zavese zagotavljajo popolno zasebnost

Če niste sami, je zelo verjetno, da imaste sosede. Zagotovo se boste strinjali z nami, da so nekateri ljudje radovedni, občasno jim pogled zaide tudi v vaša okna. Vendar vam nihče ni treba motiti vaše zasebnosti in varnosti, zahvaljujoč zavesam lahko v celoti uživate v svojem prostoru, ne da bi imeli gledalce ali privabili tatove, še posebej, če živite v pritličju. Pregrado med svojim domom in zunanjostjo lahko nadzorujete z debelino materiala: temnejše barve in debelejše tkanine so popolne kot zavese za spalnico. Nasprotno, v prostorih, kjer ne potrebujete toliko zasebnosti, včasih pa je koristno, da se lahko potegnete pred svet, uporabite tanjše, preglednejše in svetlejše okrasne zavese.

2. Želite bolje spati ? Zatemnite svoja okna !

Gospodinjstva z dojenčki, pa tudi vsi, ki imajo težave s spanjem, bodo cenili možnost, da spalnico zatemnite z zavesami in ustvarite idealne, nemotene pogoje za spanje. Zavese za spalnico kot tudi zavese za otroške sobe vam bodo pomagale uravnavati količino svetlobe in jo zmanjšati na minimum. To bo poskrbelo za boljši spanec za vso družino in ustvarilo mirno, prijetno okolje, v katerem se boste počutili udobno in se boste z veseljem sprostili in napolnili baterije do naslednjega dne. Z zavesami preprosto ustvarite intimno vzdušje, le izbrati morate prave barve.

3. Ne spuščajte prahu v prostor

Druga uporabna lastnost, ki vam jo bodo nedvomno prišle zavese, je ta, da ne spuščajo prahu v prostore od zunaj, ko prezračite ali imate odprta okna. Pomembno pa je, da zavese in draperije redno posesate, čistite ter se znebite nakopičenih prašnih delcev in umazanije, še posebej, če imate doma alergike.

4. Skrbijo za prihranek energije

Gotovo ste že slišali o uhajanju toplote skozi okna. Dolge zavese vam bodo pomagale bistveno zmanjšati te nepotrebne toplotne izgube, saj lahko v mrzlih in suhih dneh ogrejejo prostor in prihranite pri ogrevanju. Poleti, ko vas spet moti vročina in klima deluje s polno hitrostjo, so spet uporabne, ker preprečujejo uhajanje hladnega zraka skozi okno. Poleg tega lahko neposredna sončna svetloba, ki poleti prihaja skozi okna, resnično ogreje prostore, zato lahko zavlečene zavese v spalnici zmanjšajo račune za elektriko, saj se klimatski napravi ne bo treba ohladiti in porabiti manj energije. Vaša denarnica vam bo hvaležna.

5. Priročna rešitev za razdelitev prostora

Za vas imamo praktičen nasvet: zavese lahko uporabite tudi za razdelitev prostorov, ne da bi vam bilo treba krčiti prostor ali izvajati kakršne koli potrebne spremembe zgradbe. Poleg tega vam dajejo možnost prilagajanja s potegom po potrebi, tako da vedno, ko imate željo, da ustvarite pregrado v prostoru, morate samo potegniti zaveso in imaste celoten, nerazdeljen prostor.

6. Zavese poskrbijo za želeno vzdušje

Točno, estetski funkciji je treba posvetiti pozornost, saj kdo ne bi želel živeti v prijetnem okolju. Zavese in zavese lahko uporabite za preoblikovanje vsake sobe do neprepoznavnosti, sploh vam ni treba kupiti novega pohištva, če želite spremeniti njen značaj. Luksuzne zavese iz vrhunskih materialov izžarevajo eleganco, izgledajo praznično, so značilen element notranje opreme in bodo zagotovo navdušile vaše goste. Končane rumene zavese popestrijo prostor in poskrbijo za prijetno, optimistično razpoloženje. Zahvaljujoč zavesam lahko prostor dobesedno očarate in prilagodite letnemu času, priložnosti ali razpoloženju. Odvisno je od tebe!

Kako izbrati popolne zavese za okna ?

Zdaj e​g​e​s​t​a​s ko veste, da brez debate potrebujete že pripravljene gospodinjske okenske zavese, vam bomo svetovali, kako izbrati prave, da boste v njih lahko uživali.

Material ima velik vpliv na končni vtis

Izberite material zavese glede na učinek, ki ga želite. Žametne zavese, značilne po svoji strukturi in značilnem lesku, poskrbijo za pridih elegance in klasičnega sloga. Pomembna ni le vrsta, temveč tudi debelina materiala. Grobi material, kot je volna ali prej omenjeni žamet, bo v dno spustil manj svetlobe. Lanena tkanina ima zelo lepo naravno strukturo, ki daje prostoru naraven značaj.

Igrajte se z barvami in okrasnimi detajli

Izbira barv za sobo je včasih znanost. Z nevtralnimi barvami ne boste nikoli zgrešili, saj se preprosto kombinirajo in naredijo prijeten vtis. Sploh vam ni treba skrbeti, da bi bili dolgočasni. Na primer, bež zavesa, okrašena s srebrno nitjo, izgleda elegantno. Če je vaš cilj pritegniti pozornost na zavese, izberite živahne odtenke. Enobarvne zavese so varna stava, če si ne upate kombinirati vzorcev in potiska. So res brezčasna izbira, da se v nobenem primeru ne boste zmotili. Temnejše barve ponavadi skrčijo prostor in dajejo bolj praznični vtis. Svetle, svetle lanene zavese v mehkejših ali pastelnih odtenkih optično povečajo prostore in ustvarijo iluzijo zračnosti in prostornosti.

Primerna dolžina zaves

Preden se odločite za nakup kakršnih koli zaves, pazljivo izmerite okna in se odločite za dolžino, ki vam najbolj ustreza. Zavese do tal so videti res elegantno in boemsko, vendar ta dolžina ni zelo praktična v gospodinjstvih z majhnimi otroki in živalmi ali v zasedenih prostorih, kjer se pogosto premikate po oknih in obstaja nevarnost, da boste naleteli na nabrano tkanino na tleh.

Kateri način oprijema vam je ljubši ?

Končane zavese z obroči, ki so pritrjeni na tkanino, je mogoče enostavno prenesti skozi kovinsko ali leseno palico. Je ena najpogostejših možnosti, kot so zavese, pritrjene s kavlji na vodila ali pritrditev s kleščami. Oprijem zaves vpliva na enostavnost navijanja, zato se tam, kjer obstaja domneva, da boste z zavesami ravnali pogosteje, splača izbrati način, ki poteka gladko.

Namen zaves

Izbrali boste različne že pripravljene kuhinjske zavese, ki naj v prostor vsekakor prepuščajo več svetlobe kot v spalnico, kjer je zatemnitev zaželena, za dnevno sobo pa boste želeli drugačne zavese. Enobarvna zavesa v nevtralnih barvah ne bo pritegnila toliko pozornosti kot vpadljiva, z vzorcem. Zato je pred nakupom dobro razmisliti, kam nameravate postaviti zavese.

Kombinirajte zavese v slogu

Enobarvne zavese vam pomagajo enostavno prilagoditi videz vaših oken vašemu želenemu slogu. Imate notranjost, urejeno v modernem, skandinavskem slogu? Vanj se odlično prilegajo zavese v naravnih odtenkih! Imate raje klasičen stil? Pri nas boste tudi na svoj račun. Oglejte si našo ponudbo enobarvnih gotovih zaves. Tudi notranjost dolgočasnega videza lahko obogati skrbno izbrane zavese, saj bodo pomagale poudariti prostor ali mu dale zanimiv pridih.